Vánoční výstava perníku
Svátek sv. Barbory v kalendáři každoročně značí blížící se vánoční svátky. Svobodné dívky si v tento den dávaly do váz nařezané větvičky třešní a v případě, že jim do štědrého dne rozkvetly, tak se měly do roka vdát. V Rozsochách na nás letos tento den zavoněl vůní vánočního perníku z dílny paní Drahoslavy Horké z Pohledce, která nám přivezla ukázat výsledky své dlouholeté praxe.
Zasedací místnost obecního úřadu se změnila ve výstavní síň. Podél celé západní stěny byly rozestavěny stoly, zaplněné perníky různých velikostí, barev a zdobení. Tvůrkyně této krásy „k nakousnutí“ nenechala nikoho na pochybách, že z perníku lze upéci takřka cokoli. Návštěvníci výstavy mohli obdivovat tradiční srdíčka, ptáčky, zvonečky, věnečky, ale také velký zvon nebo věnec v prostorovém provedení, velká srdce šněrovaná stuhou, zdobená mandlemi nebo čokoládou… výčet všech druhů by vydal na pěkně dlouhý seznam. Nezůstalo však jenom u dívání. Paní Horká se ochotně o své dlouholeté zkušenosti podělila s každým, kdo o to projevil zájem. V dopoledních hodinách si udělala čas na děti ze základní a mateřské školy, které přišly výstavu obdivovat se svými učiteli, v odpoledních hodinách byla uspořádána přednáška pro všechny dospěláky. Z výkladu paní Horké jsme se mohli například dovědět, že tradiční perníkové těsto, ze kterého se pekly svatební perníčky, se zadělávalo už při narození dcery, že perníkařina je vlastně pořádná dřina, protože to správné těsto je tak tuhé, že uhníst jej dá pořádnou práci a taky receptura je věda. Recept pro ten svůj perník zdokonalovala celých sedm let, než mělo těsto ty správné vlastnosti. Ve výkladu nechyběly praktické rady pro hospodyně, které se věnují pečení běžných perníčků a nechyběla ani praktická ukázka zdobení, včetně toho jak si správně připravit papírový zdobicí kornout. Z perníkové výstavy si kromě pěkných dojmů z výsledků práce šikovných rukou všichni odnášeli také spoustu praktických rad a nezbývá, než se těšit na to, že „úrodná půda,“ kam tyto rady dopadnou, bude právě ta naše domácnost a jejich plody nám ozdobí ještě letošní vánoční stůl.
Přidejte váš komentář